Gripă sau răceală? Cum să le deosebiți și cum să le faceți față
Mulți oameni folosesc termenii „gripă” și „răceală” în mod interschimbabil, dar sunt boli complet diferite, cauzate de diferite tipuri de viruși. În timp ce răceala obișnuită dispare de obicei în câteva zile, gripa este o boală mult mai gravă și de lungă durată și, din păcate, complicațiile nu sunt neobișnuite. Aflați cum să faceți diferența dintre gripă și răceală comună și ce tratament este utilizat pentru aceste infecții.
Cum este gripa diferită de o răceală?
Atât gripa, cât și răceala obișnuită sunt boli virale, dar sunt cauzate de diferiți viruși. Rinovirusurile sunt cel mai adesea responsabili de infecție în cazul răcelii comune, în timp ce gripa este cauzată de virusurile gripale care suferă mutații constante, motiv pentru care în fiecare an este dezvoltat un vaccin pentru tulpina dominantă a virusului gripal într-un anumit sezon. În majoritatea cazurilor, răceala obișnuită este destul de ușoară și trece după câteva zile, în timp ce gripa este o boală mult mai severă și epuizantă pentru organism, în cursul căreia pot apărea complicații periculoase [1]. Debutul gripei este de obicei brusc și acut, în timp ce răceala se dezvoltă treptat pe parcursul unei zile sau două [2]. Simptomele dominante ale unei răceli sunt curgerea nasului, congestia mucoasei nazale și durerea în gât, precum și creșterea temperaturii. Odată cu gripa, temperatura depășește de obicei 38 de grade Celsius, apar dureri musculare și articulare, stare de rău, cefalee, durere în gât și tuse uscată [3].
Cum să faceți față gripei și răcelilor?
Principalele modalități de a face față gripei și răcelilor sunt de a oferi organismului cele mai bune condiții pentru a lupta împotriva virusului și a se recupera și de a folosi medicamente pentru ameliorarea simptomelor infecției. În ambele tipuri de infecție (răceală și gripă), se folosesc medicamente antipiretice, analgezice și medicamente pentru ameliorarea tusei [4]. Medicamentele antivirale pot fi folosite și pentru a trata gripa, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu este necesar. Medicamentele pentru răceală și gripă sunt de obicei disponibile fără prescripție medicală. Puteţi utiliza şi preparate naturale din plante, de exemplu TheraTuss ProNatural, care calmează iritația mucoasei căilor respiratorii superioare, favorizează hidratarea mucusului şi permite eliminarea acestuia. În tratamentul gripei și răcelilor, odihna este necesară. Se recomandă să stați acasă pe durata simptomelor și a recuperării, o dietă ușoară, mult somn și odihnă (fără stres). Durerea în gât poate fi ameliorată folosind infuzii de plante sau o soluție de bicarbonat de sodiu pentru clătire, iar un spray nazal va ameliora nasul care curge, un simptom tipic al răcelii comune. Este foarte important să beți cantitatea potrivită de lichide - cel puțin 2,5 litri pe zi. Creșterea temperaturii și transpirația pot duce la deshidratare, mai ales în cazul copiilor, așa că asigurați-vă că hidratarea este menținută la un nivel corespunzător
Când ar trebui să vedeți un medic?
Cu excepția cazului în care simptomele dumneavoastră sunt severe, răceala și gripa pot fi auto-tratate acasă cu medicamente fără prescripție medicală și odihnă. Consultarea medicului este recomandată în cazul copiilor, persoanelor cu un sistem imunitar slăbit și în cazul agravării simptomelor. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă scurgerile nazale devin verzui sau maro, ceea ce poate indica o infecție bacteriană și dacă aveți simptome suplimentare, cum ar fi durere severă în piept, dificultăți de respirație, dureri de urechi sau sinusuri sau dificultăți la înghițire [4] .