Modalități dovedite de a trata infecțiile tractului respirator superior
Perioada de toamnă și iarnă este perioada în care suntem cei mai expuși la infecțiile căilor respiratorii superioare, dar acest lucru se poate întâmpla și în alte perioade ale anului. Cum să faceți față primelor simptome de răceală, gripă sau faringită? Când sunt suficiente remediile la domiciliu și ce simptome ar trebui să ne determine să vedem rapid un medic? Verificați!
Simptome tipice ale infecțiilor tractului respirator superior
Căile respiratorii superioare, adică căile nazale și gâtul, reprezintă prima linie de apărare împotriva factorilor nocivi care intră în contact cu aerul exterior, adică alergenii, poluarea și virusurile și bacteriile patogene. Inflamația cauzată de infecția sau iritația membranei mucoase a căilor respiratorii superioare, răgușeala, durerea în gât, tusea și nasul care curge nu sunt neobișnuite - acestea sunt cele mai frecvente simptome pentru care pacienții caută ajutor medical. Cele mai frecvente infecții toamna și iarna sunt răceala și gripa, adică infecțiile virale. Simptomele tipice ale acestor boli sunt febră scăzută, secreții nazale, dureri în gât și cefalee, senzație mai agravată atunci când aveți o răceală [1] și temperatură peste 38 °C, dureri de cap și dureri în gât, dureri musculare și tuse uscată în cazul gripei. [2]. Simptomele dominante sunt afecțiunile căilor respiratorii superioare, dar trebuie amintit că durerea în gât și tusea pot însoți și infecțiile bacteriene precum angina sau sinuzita [3]. Dacă simptomele se agravează, este recomandat să consultați un medic, mai ales când este vorba despre un copil.
Cum sunt tratate infecțiile tractului respirator superior?
Modul în care este tratată o infecție a tractului respirator superior depinde de cauza acesteia. Pentru infecțiile virale, cum ar fi răceala și gripa, tratamentul este în principal simptomatic [4]. Se recomandă odihna, hidratarea adecvată a organismului, o dietă ușor digerabilă și hrănitoare și luarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor [5]. Scopul principal este de a oferi organismului condiții bune pentru a lupta împotriva infecțiilor și a se regenera. Infecțiile bacteriene pot necesita antibiotice - modul de utilizare și tipul acestora sunt decise de medic. Pentru tuse puteți folosi suplimentar siropul natural TheraTuss ProNatural sirop de tuse fără prescripție medicală. Are efect protector - protejează membrana mucoasă a căilor respiratorii superioare, o hidratează și calmează tusea uscată şi umedă. Pentru dureri severe în gât și febră, pot fi utilizate analgezice antiinflamatoare şi antipiretice eliberate fără prescripție medicală [5].
Remedii la domiciliu pentru infecțiile tractului respirator superior
Remediile la domiciliu pentru infecțiile căilor respiratorii superioare care au fost folosite cu succes de ani de zile includ: gargară cu soluție de bicarbonat de sodiu, inhalații cu soluție salină sau hipertonică, inhalare de uleiuri esențiale care facilitează respirația și infuzii de ierburi cu proprietăți antiseptice și antiinflamatorii [6].
Infecția căilor respiratorii superioare - când să mergeți urgent la medic?
Majoritatea infecțiilor sezoniere pot fi tratate cu succes la domiciliu, deși este indicat să consultați un medic despre metoda de tratament. Cu toate acestea, trebuie solicitat urgent ajutor medical dacă există dificultăți de respirație și/sau înghițire, temperatură ridicată, dureri severe în piept sau când secrețiile nazale sau de tuse își schimbă culoarea alarmant. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă simptomele unei răceli nu se ameliorează după câteva zile și dacă gripa persistă mai mult de 14 zile.